Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ορυχεία 2

Το 1976 στην περιοχή της Serra Pelada (Φαλακρό Βουνό) της Βραζιλίας, ένας γεωλόγος επιβεβαίωσε ότι αυτό που είχε βρει ο αγρότης Genesio Ferreira da Silva στο ποτάμι κάνοντας μπάνιο το παιδί του, ήταν χρυσός.
Περίπου 20.000 άνθρωποι κρατώντας αξίνες και φτυάρια γέμισαν το φαλακρό βουνό μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες, ανακαλύπτοντας ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κρατικοποίησε τα δικαιώματα εξόρυξης, πληρώνοντας τους χρυσωρύχους με ποσοστά επί της παραγωγής τους. Καθένας από αυτούς είχε δικαίωμα να σκάβει έκταση 6
τ.μ. απεριόριστα προς τα κάτω. Σε μερικά χρόνια ο αριθμός των χρυσορύχων έφτασε τις 30.000 και η ετήσια εξόρυξη χρυσού ανερχόταν περίπου στους 2,5 τόνους.
Πριν από μερικούς μήνες η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας προσπάθησε να εφαρμόσει στην περιοχή νόμους απαγόρευσης του ποτού, του τζόγου και της πορνείας. Έγινε ονομαστική καταγραφή των χ
ρυσωρύχων, θεσπίστηκε ελάχιστο ημερομίσθιο $18, παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα και μεταλλειολόγοι κρατικών οργανισμών παρείχαν συμβουλές στους χρυσωρύχους προκειμένου να λαμβάνουν προφυλάξεις ασφαλείας και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.
Μέχρι σήμερα η ετήσια εξόρυξη χρυστού στη Serra Pelada παραμένει σχεδόν αμείωτη.

Στην περιοχή έχει χτιστεί μια μικρή πόλη, όπου δεκάδες χιλιάδων ανήλικα κορίτσια πουλάνε το κορμί τους για λίγη χρυσόσκονη και 70 περίπου φόνοι παραμένουν ανεξιχνίαστοι κάθε μήνα.
Οι φωτογραφία είναι του σπουδαίου Βραζιλιά
νου φωτορεπόρτερ Sebastião Salgado.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου