Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ορυχεία 1

O John Rockefeller ο νεότερος γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1874 στη Νέα Υόρκη, πέμπτο παιδί του δισεκατομμυριούχου John Rockefeller του πρεσβύτερου. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Brown και το 1897 ανέλαβε τη διεύθυνση των επιχειρήσεων Standard Oil και JP Morgan US Steel, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, χρηματοδότησε την κατασκευή ενός τεράστιου συγκροτήματος 14 κτιρίων στο κέντρο του Μανχάταν, γνωστού σήμερα ως Rockefeller Center. Παράλληλα συμμετείχε και επέκτεινε τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της οικογένειάς του, δαπανώντας για το σκοπό αυτό περισσότερα των $500.000.000. Πέθανε το Μάιο του 1960, ετών 86.

Μια από τις εταιρείες της οικογένειας Rockefeller ήταν η Colorado Fuel and Iron, η οποία εκμεταλλευόταν, μεταξύ άλλω
ν, ορυχεία στην περιοχή Ludlow του Colorado, όπου απασχολούσε περίπου 13.000 ανθρακωρύχους. Αυτοί έμεναν με τις οικογένειές τους σε σπίτια που ανήκαν στην εταιρεία, ψώνιζαν με κουπόνια της εταιρείας από καταστήματα που ανήκαν στην εταιρεία, πήγαιναν σε γιατρούς της εταιρείας και φυλάσσονταν από φρουρούς της εταιρείας.

Το Σεπτέμβρ
ιο του 1913, με την παρότρυνση της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής, ξεκίνησαν απεργία με διάφορα αιτήματα, μεταξύ των οποίων να αναγνωριστεί το συνδικαλιστικό τους σωματείο και να εφαρμοστούν οι νόμοι της Πολιτείας του Colorado όσον αφορά τις συνθήκες και τα ωράρια εργασίας. Η εταιρεία αντέδρασε με εξώσεις των απεργών από τα σπίτια τους και προσλαμβάνοντας απεργοσπάστες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έξι μήνες μετά, την 20 Απριλίο
υ 1914, ένοπλοι εθνοφρουροί της Πολιτείας της Κολοράντο εισέβαλλαν στον καταυλισμό των απεργών. Πάνω από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών. Ακολούθησαν γενικευμένες συγκρούσεις μεταξύ εργατών και εθνοφρουρών στην Πολιτεία του Colorado, με πολύ περισσότερους νεκρούς και εκατοντάδες συλλήψεις. Το συμβάν έμεινε στην ιστορία ως "Η Σφαγή του Ludlow" (The Ludlow Massacre). O John Rockefeller ο νεότερος κλήθηκε από την Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων για παροχή εξηγήσεων σχετικά με τη συμμετοχή της εταιρείας του στη Σφαγή του Ludlow, αρνούμενος κάθε ανάμειξη. Αργότερα παραδέχθηκε πως είχε πει ψέματα.

Μεταξύ
των νεκρών στο Ludlow ήταν ένας από τους υποκινητές της απεργίας, o Έλληνας μετανάστης Louis Tikas, ετών 30, ο οποίος σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ. Την κηδεία του παρακολούθησαν χιλιάδες εργατών. Ήδη σε απεργίες που είχαν προηγηθεί σε άλλα ορυχεία, ο Tikas είχε αναδειχθεί σε ηγετική μορφή των οργανωμένων ανθρακωρύχων. Είχε εργαστεί ως καφετζής στο Ντένβερ και ως απεργοσπάστης απεργιών ανθρακωρύχων. Είχε έρθει στη Νέα Υόρκη το 1906 σε ηλικία 20 ετών, είχε γεννηθεί το Μάρτιο του 1886 στα Λουτρά Ρεθύμνου και το όνομά του ήταν Ηλίας Σπαντιδάκης.

2 σχόλια:

  1. "Στο πανηγύρι του τρελού μιλούν οι πέτρες
    σύννεφα κλαίνε κι ο βοριάς με το νοτιά
    βγάζουνε βέλη από πύρινες φαρέτρες
    και κόσμους χτίζουνε μ' ατσάλι και φωτιά."

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Μ+Λ κι ευχαριστώ για το έμμετρο σχόλιο!
    Έχουν γραφεί διάφορα τραγούδια για τον Tikas, ένα από τα οποία μπορείς να ακούσεις εδώ:
    http://unionsong.com/u154.html
    (δεν είναι βέβαια σαν των Χαΐνηδων...)
    Σε χαιρετώ και τα λέμε,

    ΑπάντησηΔιαγραφή