Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Έρευνες τση μεθιάς ...

Η αναφορά στο ρακόμελο σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης έδωσε την αφορμή για το παρακάτω θέμα:

Φάτε μπέικον για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ ! Ερευνητές, από το πανεπιστήμιο του Newcastle, έδειξαν ότι καταναλώνοντας μπέικον, μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, επάγονται μηχανισμοί που αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο γίνεται ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο αίμα ατόμων που έχουν έντονα συμπτώματα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επιτρέποντας την ταχύτερη αναστροφή των συμπτωμάτων.

Το αποτέλεσμα αυτό το αποδίδουν στην ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων αμινών που υπάρχουν στο μπέικον και που αναπληρώνουν τις ποσότητες που χάθηκαν λόγω της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα, είναι η αντίδραση των αμινοξέων με τα αναγωγικά σάκχαρα του λίπους που κάνει το σάντουϊτς τόσο σημαντικό.

(από daily telegraph)

Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το άρθρο αυτό και προσπάθησα να ψάξω λίγο να βρω εάν μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αληθινό. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα ανάλογα άρθρα που να το επιβεβαιώνουν αλλά βρήκα πολλές αναφορές στο συγκεκριμένο άρθρο της Daily Telegraph. Επίσης κατα τη διάρκεια της mini-έρευνας που έκανα εντόπισα ένα άλλο άρθρο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στους τρόπους που διάφοροι λαοί έχουν αναπτύξει/επινοήσει για να ξεπερνούν γρήγορα τις συνέπειες του αλκοόλ. Μεταξύ αυτών,

  • στην αρχαία Σκωτία και εφόσον η κατάσταση μέθης δεν ήταν πολύ σοβαρή έπιναν ρόφημα από βούτυρο γάλακτος, καλαμποκάλευρο, αλάτι και πιπέρι.
  • εναλλακτικά και χωρίς να έχω καταφέρει να το διασταυρώσω ή να το επιβεβαιώσω, πίεση για 30 δευτερόλεπτα στο σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη προκαλεί εκτόνωση τυχών πονοκεφάλων.
  • ταχεία εισπνοή οξυγόνου από φιάλη, λέγεται ότι αυξάνει τον μεταβολισμό και άρα αυξάνεται παράλληλα και ο μηχανισμός αποτοξίνωσης της αιθανόλης του αίματος.
  • Στη Ρουμανία για να ξεπεράσουν το μεθύσι, τρώνε κάτι σαν το δικό μας πατσά αν και νομίζω ότι πρέπει να είναι περισσότερο αηδιαστικό. Σε αυτό το τελευταίο αποδίδουν πολλοί την δράση του μιας και όσοι ξέρουν ότι πρέπει να το πιούν την επόμενη μέρα για να ξεμεθύσουν, αποφασίζουν να μην πιουν καθόλου.
  • Στο Πουέρτο Ρίκο τρίβουν μια φέτα λεμονιού ή λάιμ στην μασχάλη τους, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση και άρα ο πονοκέφαλος.
  • Στην Μογγολία έπιναν τοματοχυμό στον οποίο είχαν προσθέσει μάτια προβάτου τα οποία τα είχαν κάνει προηγουμένως τουρσί ή τσάι από κόπρανα λαγού.
  • Στην αρχαία Ρώμη έτρωγαν αυγά κουκουβάγιας πάνω σε πνευμόνια προβάτου ενώ στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν τηγανητά καναρίνια (Δεν είμαι σίγουρος ούτε για το πρώτο ούτε για το δεύτερο, απλά το αναφέρω).
  • Στην Ιαπωνία τρώνε ένα είδος ροδάκινου το οποίο το έχουν επεξεργαστεί και το έχουν κάνει τουρσί
  • Στο Πουέρτο Ρίκο τρίβουν με λεμόνι ή λάιμ τις μασχάλες τους ενώ
  • στην Αϊτή κάνουν voodoo σε μια κούκλα που έχουν κατασκευάσει με το μπουκάλι από το οποίο ήπιαν και έγιναν σκνίπες στο μεθύσι. Μάλιστα για να πιάσει το combo πρέπει να τοποθετήσετε 13 μαύρες βελόνες στον φελό του μπουκαλιού ...

3 σχόλια:

  1. Αυτός ο τύπος που ανακάλυψε τα τηγανητά καναρίνια, πρέπει να είχε πιει πάααααρα πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει το τσάι από κόπρανα λαγού, αλλά δεν πρέπει να διαφέρει πολύ από τον πατσά που με τάισες μια φορά στην Κομοτηνή! Ευτυχώς δεν ημουν τόσο μεθυσμένος ώστε να μην σταματήσω μετά την πρώτη κουταλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όμως, ήσουν τόσο μεθυσμένος που δεν εκτίμησες το σπάνιας νοστιμιάς έδεσμα που έτρωγες και το μπέρδεψες με εκχύλισμα κοπράνων λαγού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή